The Pine Crest Residence / Vin Varavarn Architects

first_img Projects 2014 Apartments The Pine Crest Residence / Vin Varavarn ArchitectsSave this projectSaveThe Pine Crest Residence / Vin Varavarn Architects Save this picture!© Spaceshift Studio+ 31 Share 2014 “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/555226/the-pine-crest-residence-vin-varavarn-architects Clipboard “COPY” CopyApartments•Bangkok, Thailand Architects: Vin Varavarn Architects Area Area of this architecture project Area:  6997 m² Area:  6997 m² Year Completion year of this architecture project Year:  photographs:  Spaceshift StudioPhotographs:  Spaceshift StudioLandscape Designer, Structural Engineers, Interior Designer:Vin Varavarn ArchitectsConstruction Management:Qbic Engineer & Architects Co,. LtdMain Contractor:Hyatt Construction Co., LtdInterior Contractor:Curve Line Co,. LtdDesign Team:M.L.Varudh Varavarn, Jongsarit Jinachan, Angkana NanjaiyaCity:BangkokCountry:ThailandMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Spaceshift StudioRecommended ProductsWoodEGGERLaminatesDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesDoorsAir-LuxPivoting DoorWoodSculptformTimber Click-on BattensText description provided by the architects. The project originated as a design for a 7 storey apartment building. It is intended as a quiet and orderly residence with limited number of units which are large and spacious with 3-4 bedrooms. This aspect is quite different from other existing condominium projects.Save this picture!© Spaceshift StudioThe project owner wishes for a contemporary design which will be quite different from other surrounding buildings and could withstand the test of time. The building consists of 18 apartment units which are easy to maintain. Ground floor level consists of a lobby & reception, including a fitness room, staff quarter. The exterior area is designed for a swimming pool and changing rooms with outdoor shower areas and some open space courts. The apartment  on 2nd – 7th floor are residential  3 and 4 bedrooms units. The parking  facility is located underground.Save this picture!© Spaceshift StudioThe design concept started with a desire for a simple contemporary building with appropriate usage of various functional spaces. The basic intention is not to create an opulent architecture, but to create a design of spaces which project warmth and personal. Therefore the aim of producing a characterize of a domestic structure became more important than being trendy. Consideration was given to the facilitation of good ventilation by means of planning orientation to capture maximum natural breeze, views and natural light. This is achieved by splitting the building into 2 wings, separated by a small central garden court which contains a huge pine tree that could be seen from surrounding units.Save this picture!SectionAnd as this projects is located in Soi TonSon which mean ‘the Pine Lane’, the owner therefore named this building “ Pine Crest Residence”. By keeping this name in mind the architect decided to select the wood appearance for the external facade which resembles pine wood and yet create a warmth feeling for the large scale building. To utilize real timber would be too expensive and difficult to maintain and unsuitable for large scale building. So research was undertaken to process the fiber cement planks with acid stain in transforming the color that produces the most similar color and shades of real wood, and yet quite durable to the climate condition. The building utilizes 2 types of materials, acid stain fiber cement plank and washed stone aggregates as surface finishes. As for the washed stone aggregates, it is a very old technique used by Thai builders for many decades. Some may think it is outdated, but actually it can be appropriately applied and suitable to the overall design appearance.Save this picture!© Spaceshift StudioProject gallerySee allShow lessMarc Mimram Reveals Design for New TGV Station in MontpellierUnbuilt ProjectDEFACED Makes a Stand Against Controversial Demolition of NYC Graffiti MeccaUnbuilt ProjectProject locationAddress:Bangkok, ThailandLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share ArchDaily Year:  Thailand Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/555226/the-pine-crest-residence-vin-varavarn-architects Clipboard The Pine Crest Residence / Vin Varavarn Architects CopyAbout this officeVin Varavarn ArchitectsOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsBangkokHousingResidentialThailandPublished on October 13, 2014Cite: “The Pine Crest Residence / Vin Varavarn Architects” 13 Oct 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeArmchairsAndreu WorldGrand Raglan – Lounge ChairSinksBradley Corporation USASinks – Frequency® FL-SeriesPlantingSikaGreen RoofsStonesCosentinoSilestone Surfaces – Ethereal CollectionMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 8″Panels / Prefabricated AssembliesFranken-SchotterFacade Panels – Dietfurt LimestoneWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusWoodGustafsWood Cladding in St. Erik Eye HospitalLightsKKDCLighting – Groove FLEXMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *